Vi har politikere som har underskrevet avtaler i Paris. Nå må de til helsike skaffe oss nok fornybar kraft.

Leder Tor-Morten Thorsen i Herøya Arbeiderforening (HAF) sier industrien i Grenland ikke har mer tid å miste. Arbeidet med å få mer fornybar kraft må settes i gang nå.

– Vi i HAF vil være i førersetet når det gjelder framtida. Det er våre arbeidsplasser det handler om. Vi opplever at politikere ikke gjør nok, og at industriledere ikke tør si for mye, sier Thorsen.

Må presse på

– Hva mener du med at lederne ikke tør si for mye?

– Mange tør ikke snakke høyt om å utrede mulighetene for vindkraft. Motvind Norge og politikernes avtaler med Industri- og næringspartiet (INP) har på mange måter lammet hele debatten. HAF er ikke spesielt for vindkraft, men vi må tørre å ta konsekvensutredninger og få fakta på bordet. Industrilederne må våkne og presse på, slik vi gjør nå. Jeg må legge til at Yara-direktør Ole-Jacob Siljan er en av de som har vært tydelige. Han ser hva dette dreier seg om, og mener det samme som oss i fagforeninga i denne saken.

Har altfor lite

– Hvor mye kraft trenger industrien, og hvor mye har dere?

– Fra industriselskapene i Telemark og Vestfold er det meldt inn et økt behov og forbruk på et sted mellom 12 og 16 Terrawatt-timer (TWh), forklarer Tor-Morten Thorsen.

– Hovedsakelig er dette kraft til Grenland. Marerittet er at det kun meldes om planlagt for økning av kraft tilsvarende mellom 2 og 2,5 TWh. Da blir det dramatisk mangel på kraft for industrien vår, og det vil få store konsekvenser. Da flyttes produksjonen til utlandet.

– Hva tenker dere om Google-etableringa i Skien i en sånn situasjon?

– Vi sier ikke noe negativt om Google, men vi trenger kraft vi også.

Må se lenger enn strømregninga

Regionleder Irene Bordier Haukedal i LO Telemark sier vi må tenke annerledes om strøm og kraft.

– Dette er et viktig og bra initiativ, og et samlet LO står bak oppropet. Det burde vært obligatorisk med konsekvensutredninger om kraft i alle kommuner. I privathusholdningene må vi tenke litt større enn bare vår egen strømregning. Ingen vil ha for dyr strøm, men vi må ikke sette det opp mot kraft til industrien. Uten det har vi til slutt ikke noe å betale strømregninga for.

Fagforeningsleder Tor-Morten Thorsen sier han ikke kan være tydelig nok.

– Vi har politikere som har skrevet under flotte klimaavtaler i Paris. Hvis vi skal må de måla må vi elektrifisere produksjonen vår. Da må de til helsike se å skaffe oss nok kraft. Hvis ikke er industrien i Grenland død.

 

Roper varsko

De tillitsvalgte fra industribedriftene i Grenland ville finpusse på detaljer i ordlyden, men var enige i følgende opprop utarbeidet av Herøya Arbeiderforening:

Herøya Arbeiderforening roper et varsko for framtidens arbeidsplasser i Grenlandsindustrien. Det er med stor bekymring vi registrerer at rapporten «Kraftløftet Vestfold og Telemark» utarbeidet av LO – NHO og regjeringen beskriver dystre framtidsperspektiver for industrien i Grenlandsregionen grunnet framtidig mangel på krafttilgang.

Dersom ikke dette framtidsbildet endres, frykter Herøya Arbeiderforening at dette kan true Grenlands arbeidsplasser i et omfang som bare kan beskrives som dramatisk.

Vi krever derfor at det etableres et samarbeid mellom alle parter i prosessindustrien i Grenland, som sammen med politikerne i Grenlandskommunene utreder og igangsetter nødvendige konsekvensutredninger vedrørende alle former for muligheter til å snu en slik negativ utvikling.

Innmeldingsblankett HAF

Søknadsskjema for leie av hytter

Skjema er flyttet. Klikk deg videre til nytt skjema her.