– Ammoniakkproduksjonen er selve hjertet i industrien på Herøya, sier HAF-leder Tor-Morten Thorsen.
– Hvis produksjonen av ammoniakk flyttes fra Porsgrunn til USA, tror jeg det vil være starten på slutten for storskalaindustri på Herøya, sier Thorsen.
Yara har utsatt elektrifiseringen av produksjonen i Porsgrunn på grunn av mangel på kraft og dårlige rammebetingelser. Myndighetene får knusende kritikk i ny rapport om kraftsatsing i Norge.
– Det er helt avgjørende at vi beholder hovedproduksjonen her, sier klubbleder Roger Hansen i Yara Porsgrunn.
– For det første er ammoniakken vi produserer på Herøya av beste kvalitet når det gjelder bruk i gjødsel. Vi importerer allerede en viss andel for å sikre en buffer og stabil tilgang, men kvaliteten på dette produktet er lavere. Vi kan ikke basere hele drifta på import. Da vil produksjonen bli uforutsigbar og ustabil, med flere perioder med nedetid for fabrikken.
– Hvorfor er USA så aktuelle?
– Yara produserer ammoniakk i Amerika allerede, sier klubbleder Hansen.
– Ordningen der er at bedriften får så mye bedre betalt for CO2-rensing enn vi gjør her hjemme. Yara satser på karbonfri gjødsel i framtida. Myndighetene må skaffe oss nok kraft og konkurransedyktige rammebetingelser, slik at produksjonen kan foregå her.
– Har dere fått noen signaler fra ledelsen om at produksjonen på Herøya er i fare?
– Nei, jeg har prata med konsernsjef Svein Tore Holsether, sier Roger Hansen.
– Han sier at selskapet ønsker å fortsette produksjonen i Porsgrunn, men hvis regnskapet viser røde tall, er situasjonen en annen.
– Du mener rammebetingelsene for å investere i norsk industri må bedres?
– Nettopp. Rapporten som nylig ble lagt fram av Riksrevisjonen viser at politikerne har sovet både tungt og lenge gjennom mange skoletimer. Nå må de begynne å gjøre noe. Det haster.
– Statnett skal oppgradere i Bamble og Porsgrunn med nye kraftkabler på 420 kilovolt (kV). Hva betyr det?
– Det hjelper jo selvfølgelig noe, sier Hansen.
– Men det er langt fra nok. Det er et paradoks. Her har vi bygd opp hele jævla velstanden og velferden i Norge på vår egen kraft. Og så blir det mangel på det samme som kanskje tar knekken på oss.
– I Bilfinger er vi omtrent 700 ansatte i Porsgrunn, sier Tor-Morten Thorsen.
– Hvis produksjonen på Yara flyttes, vil det være den første dominobrikken som faller. Industrien vil fases ut fra Herøya i løpet av 5-10 år. Et selskap som Bilfinger vil bli redusert til et minimum, og flere av de andre industriselskapene vil også forsvinne herfra.
– Forskingssenteret på Herøya er verdensledende, sier Roger.
– Uten fabrikker de kan teste forskninga på, vil heller ikke de være det samme. Det går en skoledebatt i Porsgrunn. Hvis produksjon på Herøya flyttes, vil det i løpet av få år ikke være behov for mer enn en skole i byen. Vi legger oss ikke bort i hva slags kraft som kommer, om det er vindkraft eller energi på andre måter, men vi trenger mer kraft nå til Herøya nå. hvis ikke vil det ende katastrofalt, sier klubbleder Roger Hansen i Yara.
Heroyaarbeiderforening.no | Personvern | Cookies
Herøya Arbeiderforening (HAF) står ikke ansvarlig for innholdet på eksterne lenker på dette nettsted.
Heroyaarbeiderforening.no ble utviklet og tilrettelagt hos Oslo Webdesign AS avd. Grenland Webdesign
Skjema er flyttet. Klikk deg videre til nytt skjema her.